چرا مرتد اعدام می شود؟
سوال:
مگر در قرآن کریم نیامده که « لا اِکراه فیالدین؛ یعنی :اجباری در دین نیست.»1پس چرا کسی که مسلمان بوده و حال میخواهد به هر دلیلی دست از دین خود بردارد، و دین دیگری را برگزیند اعدام می شود؟
پاسخ:
اولاً: آیهی مورد استشهاد ، ربطی به حکم مرتد ندارد. چرا که این آیهی شریفه مربوط به قبل از پذیرفتن دین است و میفرماید: در پذیرفتن دین اجبار واکراهی نیست. چون که نمیشود با زور عقیدهای را به کسی تحمیل کرد. اما بعد از اینکه انسان دینی را پذیرفت تبعاً و مسلماً باید دستورات آن دین را هم بپذیرد و به احکام آن دین احترام بگذارد و گرنه پذیرفتن دین معنا ندارد. پس موضوع آیه پذیرفتن اصل دین است؛ نه اینکه؛ اگر کسی دینی را پذیرفت لازم نیست به احکام آن عمل کند
ثانیاً: حکم قتل در اسلام برای کسی که مرتد میشود یک حکم سیاسی بوده و دلیل تشریع این حکم امور زیر بوده است:
1- به وسیلهی ارتداد و برگشت از دین، در ایمان سایر مردم تزلزل و تشکیک حاصل شده و در نتیجه دین و پایههای دینی تضعیف شده،لذا خداوند چنین حقی را به حاکم اسلامی داده که به خاطر حفظ دین و ایمان مردم و ارزشهای الهی، مرتد را به مجازات برساند، همان گونه که در تفسیر آیهی 72 از سورهی آل عمران آمده است که: در صدر اسلام یهودیان توطئه میکردند که در آغاز روز ایمان بیاورند و در پایان روز از اسلام برگردند تا بدین وسیله مردم را از آیین اسلامی برگرداند.و فرض کنید که اگر اسلام چنین حکمی را نمی کرد چه وضعی پیش می آمد و دشمنان چقدر می توانستند توطئه کنند.
2- در صدر اسلام عدهای برای فرار از اجرای حدود الهی از دین برمیگشتند، مثلاً افرادی شراب میخوردند و یا کار خلاف دیگری را انجام میدادند و بعد برای اینکه حکم الهی بر آنان جاری نشود از اسلام برمیگشتند، یعنی ارتداد را به عنوان سپری که مانع اجرای حدود میشود انتخاب میکردند.
از آنچه بیان شد، آشکار میشود که حکم اعدام مرتد ربطی به این ندارد که اسلام میخواهد عقیدهای را تحمیل کند بلکه حکمی سیاسی بوده که برای جلوگیری از فتنهی دشمنان و نفوذ بیگانگان و حفظ حاکمیت الهی و نیز برای جلوگیری از قداست شکنیها تشریع شده است(همانگونه که در سایر ملل نیز توطئه بر علیه امنیت جامعه و نظام حاکم بر آن، دارای شدیدترین کیفرهاست) لذا کسی که قبلاً مسلمان بوده و به عللی دین جدید اختیار کرده، اگر تظاهر کند محکوم به احکام مرتد است.
یک سوال مهم
در اول رساله ی مراجع معظم تقلید نوشته شده « بر هر مسلمانی واجب است که اصول عقاید خود را، از راه دلیل بپذیرد، وتقلید در اصول عقاید جایز نیست».
حال سوال این است که کسی که پدر و مادرش مسلمان بوده و بالتبع او هم مسلمان محسوب می شده 3اگر بعد از اینکه به سن بلوغ برسد و به دنبال تحقیق برود و در نتیجه دینی را غیر از اسلام برگزیند آیا حکم مرتد بر او جاری می شود ؟آگر این چنین است آیا این حکم با مطلب اول یعنی لزوم تحقیق در اصول دین سازگار است؟
اما پاسخ:
جواب این است که تحقیق در دین و اعتقاد به یکی از مذاهب غیر از تظاهر به آن است
توضیح مطلب:
بر همه واجب است در اصول دین به اندازه ی توانایی خود تحقیق و بررسی کنند و اگر واقعا بعد از تحقیق کامل و کمک گرفتن از آگاهان، به آیینی غیر از اسلام معتقد شوند،معذور هستند، زیرا وظیفه عقلی و شرعی خود را انجام داده اند (البته یقینا اینگونه افراد به خطا رفته اند)
اما اگر کسی که قبلا مسلمان بوده (و لو بواسطه پدر و مادرش) و به عللی دین جدید اختیار کرده این شخص در صورتی محکوم به احکام مرتد می شود که تظاهر کند. ولی اگر تظاهر نکند حکم مرتد بر اوجاری نمی شود.
و ایجاد و تشریع حکم اعدام برای مرتد همان گونه که در اول مطلب عرض کردم از جمله احکام
سیاسی اسلام است که برای جلوگیری از نفوذ دشمنان در محیط اسلام و اغفال و اغوای مردم بوده است. چرا که در اوایل اسلام عده ای از یهودیان توطئه می کردند و اول روز مسلمان می شدند و در آخر روز از اسلام دست بر می داشتند و از این طریق در دین مردم تزلزل و انحراف ایجاد می کردند ( چرا که مردم پیش خود می گفتند که حتما دین اسلام یک عیبی دارد که این یهودیان دوباره به دین خود بر می کردند)
اگر اسلام این حکم را وضع نمی کرد ،چه بسا دشمنان دین بعضی از مسلمانان را فریب داده و آنان را تشویق به دست کشیدن از دین می کردند و از این راه اهداف شوم خود را که همان تزلزل در دین مردم و اغوای مردم بود به نتیجه می رساندند.
خلاصه آنکه:
اولا: اگر مسلمانی یا کسی که بالتبع پدر و مادرش مسلمان محسوب می شود بعد از تحقیق به دینی غیر از اسلام معتقد شود در صورتی احکام مرتد بر او جاری می شود که تظاهر کند.
ثانیا:حکم اعدام، اصلا به خاطر تحمیل عقیده نیست، بلکه برای جلوگیری از نفوذ دشمنان و حفظ حکومت و نظام اسلامی می باشد.
پاورقی
1- 1.بقره 256
2- منظور این است که این شخص قبلا با اختیار خودش اسلام را انتخاب نکرده بلکه بالتبع پدر و مادرش مسلمان محسوب شده است.
- ۸۶/۰۸/۰۵
- ۲۳۷۱ نمایش