چرا نماز را به زبان عربی میخوانیم؟
سؤال :
چرا باید نماز را به زبان عربی خواند و حال آنکه هر کس باید خدا را به زبان خودش بخواند، آیا این موضوع با جهانی بودن دین اسلام منافات ندارد؟
پاسخ:
اتفاقاً، خواندن نماز به زبان عربی یکی از نشانهی جهانی بودن دین اسلام است، زیرا جمعیتی که در یک صف قرار میگیرند و در یک جبههی واحد فعالیت میکنند، ناگزیرند زبان واحدی داشته باشند که به وسیلهی آن تفاهم کنند: یعنی، علاوه بر زبان مادری و محلی، یک (زبان عمومی و جهانی) هم داشته باشند و وحدت بدون این قسمت مسلماً کامل نیست.
امروز عدهای از متفکران معتقدند تا دنیا به صورت یک کشور در نیاید، مردم جهان روی سعادت را نخواهند دید و برای این که این موضوع جامهی عمل به خود بپوشد، نقشههایی طرح کردهاند و یکی از مواد برنامهی آنها به وجود آوردن یک زبان بینالمللی و جهانی است.
خلاصه این که: خواندن نماز به یک زبان از طرف مسلمانان، رمز وحدت، و نشانهی یگانگی مسلمانان است و با توجه به اینکه زبان عربی به اعتراف اهل فن یکی از وسیعترین و جامعترین زبانهای دنیاست، این حقیقت روشنتر میشود که: تمام فِرَق مسلمانان میتوانند آن را به عنوان یک زبان بین المللی بشناسند و از آن به عنوان حسن تفاهم و همبستگی اسلامی استفاده کنند.
علاوه بر این، خواندن نماز به یک صورت معین، آن را از دستبرد و تحریف و آمیخته شدن به خرافات و مطالب بی اساس که بر اثر مداخلهی افراد غیر وارد _ هنگام ترجمهی آن به زبانهای دیگر _ رخ میدهد، نگاه میدارد و به این وسیله روح این عبادت اسلامی محفوظ تر میماند.
منتها بر هر مسلمانی لازم است به قدر توانایی با زبان دینی خود آشنا باشد و بداند با خدای خود چه میگوید و اتفاقاً یاد گرفتن ترجمهی نماز که در یک صفحهی کتاب خلاصه میشود به اندازهای ساده و آسان است که ممکن است آن را در یک ساعت _ برای تمام عمر _ یاد گرفت.
کوتاه سخن این که:
همان طور که میدانیم مسألهی توحید و یگانگی، در تمام اصول و فروع اسلام یک زیر بنای اساسی محسوب میگردد و نماز به سوی قبلهی واحد و در اوقات معین و به یک زبان مشخص، نمونهای از این وحدت است. اگربه هنگام مراسم حج در مکه باشیم و نماز جماعتی را که صدها هزار نفر از نژادها و ملیتهای مختلف از سراسر جهان در آن شرکت میجویند و همه با هم می گویند«الله اکبر» مشاهده کنیم، آنگاه به عظمت و عمق این دستور آشنا میشویم که اگر هریک، این جمله روح پرور یا سایر اذکار نماز را به زبان محلی خود میگفت چه هرج و مرج زشتی در آن روی می داد1
پاورقی
1- کتاب پاسخ به پرسشهای مذهبی
- ۸۶/۰۶/۱۶
- ۲۲۸۹ نمایش